Scroll Top
НАГРАДИ
Церемония по награждаване
9 февруари 2024
ПОБЕДИТЕЛИ
AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 „Семената на успеха”
присъжда награди в 11 категории, които обхващат основните селскостопански сектори.
FARMERof2024_Vasil-Ralchev_Pic2-400x400
„Фермер на 2024″
Васил Ралчев
LadyFARMERof2024_Milica-Zikatanova_Pic2-400x400
„Дама-фермер на 2024”
Милица Зикатанова
Съвместният проект на FORBES И AGRI.BG цели да:
РАЗКАЖЕ ИСТОРИИТЕ ЗА УСПЕХА
СЪБЕРЕ НА ЕДНО МЯСТО ЛИДЕРИТЕ В АГРАРНИЯ СЕКТОР В БЪЛГАРИЯ
ПРЕДСТАВИ НОВИ БИЗНЕС МОДЕЛИ
ОТЛИЧИ ПРИНОСА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ
Финалистите в AGRI AWARDS 2024
Секторни категории
„Животновъд на 2024“
Галина Мирчева 
В стопанството на Галина се отглеждат 850 овце от млечно направелние. Оборите са модернизирани с лентови хранилки, миксер за фураж, доилна зала, охладителен танк, товарач, косачка, сеносъбирачка, фолировачка и балировачка. Оборудвани са с вентилатори, автоматични поилки и подходящо осветление. Отглеждането на овцете е оптимизирано и улеснено от към доене, хранене, поене. 
Ерик Борисов 
Ерик отглежда 120 овце от породата Плевенска черноглава овца в плевенското село Ясен заедно с дядо си. Произвежда занаятчийски продукти от млякото на животните по стара рецепта. Планира да увеличи броя на животните до 300, за да може да произвежда продуктите си целогодишно и да развива бранда си.
Николай Василиев
В „Дивата ферма” в Източните Родопи Николай и семейството му отглеждат 1600 говеда, 30 коня, 50 пчелни кошера. Животните се отгглеждат полудиво, като това е съчетано с биологично животновъдство и номадски начин на живот на стадото от 15 години. Животните пасат поне 3-4 месеца всяко лято високо в планината край Белмекен.
Николай Заров
Николай предствлява козефермата „Козарев”, в която се отглеждат млечна порода кози с капацитет 1152 дойни животни + приплодите им. През есента на 2018 година внасят от Франция 350 женски и 14 мъжки порода Алпийска коза. Това е стратегическо решение, което позволява да се гарантира генетичното потекло на животните и така да се осигури високо качество на стадото, отглеждано в Габровско.

Самет Басри
В стопанството се отглеждат 1000 броя животни, комбинирайки млекодайни и месодайни породи с висок млеконадой и ефективен рандеман. През 2009 година в стопанството е построена съвременна кравеферма за 300 млечни крави, заедно с доилна зала тип рибена кост напълно оборудвана с вградена система за следене на разгоненост и индивидуален и групов млеконадой на кравите.

„Зърно-производител на 2024“
Борислав Петков 
Отглежда 14 вида култури, основно зърнени върху 12 000 дка в Ямболско. От 8 години прилага No-Till технология. Планира да изгради поливни площи и да разрастне стопанството с отгреждането и на зеленчуци. Възнамерява да работи в посока да преработва растителните остатъци на някои от културите.
Венцислав Узунов
Заедно с партньорите си Венцислав от 2012-а година отглежда върху 10 000 пролетни и есенни култури във Варненско. В стопанството се отглеждат и месодайни говеда, лозя, а продукцията от всички тези направления се преработва на месни деликатеси и вино, които продават под собствена марка.
Димитър Мачуганов 
Димитър Мачуганов отглежда зърно и люцерна върху 30 000 декара земя в Ловешко. Неговото стопанство е единственото в страната, което преработва люцерна. Обемът на инвестиции за последните години е над 15 000 000 лв.
Кирил Жендов 
В стопанството му в Добричко на дневен ред е цялостната дигитализация и усвояване и прилагане на нова технология за съхранения на зърнени храни чрез охлаждане и без използване на химия. В недалечно бъдеще планира съвместно с партньорите си от АгроХъб.БГ да изградят демо точка за поливна инсталация на малки площи. Кирил Жендов предвижда и роботизация на най-енергоемките операции в производството. 
Хосе Гарсиа Педрахас
„Дурум България 2006” ООД обработва над 40 000 декара земеделски земи в община Никопол и община Гулянци. Дружеството арендува, обработва и групира земеделските земи с цел създаването на рентабилни земеделски стопанства, като се работи пряко със собствениците на земеделски земи. Пренесеният опит от Испания е съчетан с местните традиции и по този начин са постигнати оптимални резултати. Отделя се внимание на цифровизацията и съчетаването на модерни и щадящи земята технологии.
„Лозаро-овощар на 2024“
Марк Цеков
В стопанството на „Яблена Натура“ върху 2100 декара биологично се отглеждат вишни, ябълки и круши. Късата верига на доставки,  дигитализирането на много от процесите, както и постоянният растеж на стопанството, силно изразяват положителният еволюционен процес на фермата. Това в съчетание с опитните и иновативни агрономи, води стопанството към успех. 
Микеле Санторелли
Фамилната компания „Сирио БГ” ООД отглежда сливи, вишни, череши, орехи и стопанисва разсадник за лешникови дръвчета. От своето създаване, през 2012-а, до момента компанията инвестира в инсталация за сушене на плодове с 36 сушилни тунела и капацитет 250 тона на денонощие, техника за механизирано бране на плодове, изгражда напоителна система, покриваща 100% от насажденията, инсталира два генератора за шокови вълни за борба против градушки, разполага системи за мониторинг и контрол на почвена влага и др.
Милица Зикатанова
Винарска изба „Вила Мелник” е бутикова семейна винарна с 320 декара собствени лозя край село Хърсово, Мелнишко. Отглеждат цялото семейство на Широка Мелнишкa Лоза и нейните кръстоски, както и Мавруд и редица международни сортове. Вила Мелник е класирана в Топ 100 Световни Винени Дестинации през 2020, 2021 и 2022, което е еквивалент на Звезда Мишлен в света на винения туризъм.
Станимира Гроздева 
Станимира и семейството й обработват около 3000 дка овощни насаждения в района на град Карнобат. Културите, които отглеждат са череши, вишни, праскови, сливи, ябълки и круши. В стопанството се отглеждат и зърнено-житни култури, като целта на това е да се диверсифицира производството.

Цветан Цеков
Цветан Цеков е създателят на бранда „Яблена Натура“ – първата най-голяма биологична градина за ябълки, круши и вишни на Балканите. Стопанството е разположено на 60 км от София, в полите на Стара Планина. Обработваемите площи са 2100 дка, като 1000 дка са вишни, 800 дка ябълки, круши 300 дка. Голяма част от тях са покрити с конструкция против градушки и имат добре изградена поливна инфраструктура.

„Градинар на 2024“
Васил Ралчев
Семейството му се занимава с отгреждането на етерично-маслени култури в района на Панагюрище, но продукцията се продава в цяла Европа чрез  верига от над 25 онлайн-магазина, които са свързани със система на логистични центрове в Словакия и България, откъдето до 48 часа изпращат продуктите си до всеки клиент в Европа. Днес семейната компания има над 2 милиона крайни клиента на стоките си, които произвежда в цеха в град Панагюрище.
Десислава Кабурова
Деси и съпругът ми Иван са трето поколение земеделски производители и от 16 години заедно управляват стопанство в района на село Мало Конаре, Пазарджишко. Имат отопляема хидропонна оранжерия на площ от 8,5 дка, в която отглеждат домати, от полското зеленчукопроизводство стопанисват – 200 дка – зеле, 200 дка- тикви. В стопанството си отглеждат и зърнено-житни култури – 2000 дка със слънчоглед, 2000 дка с мека пшеница. Протейновите им култури са на площ от 500 дка.
Люба Пешовска
Ферма “Версол” обрaботва 20 дка смесена овощна градина – ябълки, череши, круши, сливи, дюли; 3,5 дка оранжерии – ( 13 броя тунелни оранжерии – 5 броя отопляеми и 8 броя неотопляеми); 16 дка поливни външни площи зеленчуци – полско производство; 100 дка неполивни площи или общо 140 дка. Целта на ферма Версол е в следващите няколко години да се превърне във Включващо социално предприятие.
Мария Николова
Базата на „Опора Заден България” включва оранжерийно и полско отглеждане на зеленчуци. В нея се правят опити и се тестват продукти, водят се учебни практики, стажове и докторантури на студенти от Аграрния университет, Лесотехнически университет. Компанията участва в европейски проекти съвместно с Център за Растителна Системна Биология и Биотехнология и АгроХъб.БГ, благодарение на което базата е оборудвана с автоматизирано напояване, прецизно торене и климат контрол.

Христо Родинов
Отглежда над 180 сорта люти, супер люти и екзотични чушки от цял свят в България. Създател е на нов сорт за света – Най-лютата българска чушка, сертифицирана под името „Български Дух”. Стартира с 900 квадратни метра пред 2011 година, а днес лютите чушки се отглеждат върху 16 декара оранжерии. Родинов въвежда първото хидропонни отглеждане на люти чушки и пипери в България.

Награди за иновации и устойчивост
„ESG ферма на 2024“
Албина Ясинская, Био ферма „Розино”
Цялостната концепция за развитие на био ферма „Розино”, е фокусирана върху създаването на устойчиво био фермерство с използване на добри земеделски практики и пермакултурни методи. Албина и екипът на фермата работят за борба с ерозията и подкисляването на площите, както и за изграждане на добър имидж на Розовата долина в България.
Кирил Жендов, ЕТ „Ренесанс-КПДТ- Кирил Жендов”
С технологията, която използва в стопанството, Кирил Жендов е създал жива почва, богата на микроорганизми, което от своя страна води до по-здрави растения и използване на по-малко инсектициди и фунгициди на химическа основа. Те са заменени С препарати на биологична основа, на по-голяма част от площите.
Мария Николова, „Опора Заден България“ ООД
В стопанството се използват биологични препарати и торове, изключена е употребата на пестициди, за да се ограничат плевелите, се използва биоразградим мулч, който е направен от картофено нишесте без съдържание на PVC. От 2021г. фермата е дарител на Парка за танцуващи мечки Белица като даряват през февруари останалите листни зеленчуци на мечките, които тогава се пробуждат от зимен сън и имат нужда от свежа зелена храна.
Люба Пешовска, „Версол“ ЕООД
Стопанството използва възобновяеми енергийни източници и е изцяло енергийно независимо, като е интегрирало фотоволтаична инсталация за задоволяване на нуждите от електрическа енергия. Посредством външни и вътрешни резервоари стопанството събира дъждовна вода, с която полива растенията, а термична инсталация служи за подтопляне на водата с цел понижаване на стреса при поливане със студена вода особено през зимата.

Цветан Цеков, „Яблена Натура и Партнърс“ ООД
Биологичният процес на производство в „Яблена Натура и Партнърс“ е свързан с изцяло щадящи и не застрашаващи практики. Стопанството разполага с фотоволтаична централа, от която се произвежда 100 % зелена енергия. Машинно-тракторният парк ползва техника от най-висок клас със система, разпадаща изгорелите газове на водна пара. Стопанството използва зелена енергия, произведена от собствената си фотоволтаична централа.

„Млад фермер на 2024“
Ванко Иванов
Стопанството на Ванко е създадено през 2021-а година и се намира край Сливен. Отглежда 50 овце от породата Мутон шароле. Планира тази година да започне изграждане на овцеферма за 500 майки от породата Мутон шароле. Като и да се внесат няколко заплодени елитни крави от същата порода.
Димитър Матеев
В стопанството на Димитър, което е създадено през 2021-а година, се отглеждат овощни насаждения, предимно сини сливи, сортове Топ енд плюс, Харганта, Стенлей, Чачанска Найболя и Чачанска лепотица. Димитър смята, че формулата на успеха се крие в постоянството и постоянното развитие.
Ерик Борисов
От 2018 г. заедно с дядо си Ерик развива овцевъдна ферма в плевенското село Ясен. Стопанството е от тип семейна ферма и се състои от 120 броя овце от породата Плевенска Черноглава овца, която е типична за този край. Ерик изработва занаятчийски млечни продукти по стари рецепти.
Милица Зикатанова
Милица е собственик на Винарска изба „Вила Мелник”, която има 320 декара собстнвени лозя. Винарната е модерна гравитачно-организирана и е вкопана в пясъчния хълм. Произвеждат къси серии от висококачествени бели, червени, розе и оранжеви вина. Вила Мелник е класирана сред „Топ 100 Световни винени дестинации“ през 2020, 2021 и 2022 и е основна снимачна локация за сериала на БНТ „Вина“.

Нено Костов
Нено отглежда маслодайна роза и синя американска боровинка в района на Стара Загора. Визията му за развитие е стопанството да е малко, но с максимален брой иновации и технологии, както и максимален добив от единица площ. Стратегията му е да оптимизира процесите, внедряване на новости и постигане на максимален ефект.

„NextGen на 2024“
Васил Ралчев
Родителите на Васил – Веселина и Николай, започват да се занимават с биологично производство на етеричномаслени култури през 2001 година с 30 декара наследствени ниви. До 2016 година те развиват успешно бизнеса и инвестират в образованието на децата си в посока продължаване на дейността на семейната компания. Васил учи бизнес и мениджмънт на земеделието в Англия. Именно с натрупаното знание там, той създава InnaEssentials, за да реализира продукцията на стопанстовото и го преврвъща в модерен, разрастващ се бизнес.
Марк Цеков
Историята на фермата „Яблена Натура“ започва преди 24 години в полите на Стара планина. Фермата е стартирана от бащата на Марк – Цветан Цеков.  [Текст на повече редове]Марк се включва още на 15 години в представянето на продукцията от фермата на различни международни изложения. Към днешна дата фокусът на всички инвестиции е в дигитализирането.
Микеле Санторелли
Дядото на Микеле стартира бизнес за преработка на лешници и череши край Неапол. През 1989 г. бащата на Микеле – Пиетро открива възможност за развитие в България и повече от 30 години фамилия Санторелли развива дейността си в България.
Дружеството „Санторелли” е първо в Европа и шесто в света по преработка на череши, като са един от най- крупните производители на плодове в страната.
Милица Зикатанова 
Винарска изба Вила Мелник е бутикова семейна винарна с над 200-годишна документирана фамилна история в лозарството. Основана е от Любка и Никола Зикатанови през 2007 година, а през 2015 година към тях се присъединява дъщеря им Милица. Избата има 320 декара  лозя с местни и международни винени сортове край село Хърсово, община Сандански. Винарната е модерна, гравитачно-организирана и вкопана в пясъчния хълм. Отворена е за турове и дегустации всеки ден.

Самет Басри
През 1998 г. бащата на Самет се захваща със земеделие и започва да обработва 500 декара земя край село Трем в Лудогорието.
В момента стопанството обработва около 17,400 дка с разнообразни култури, включително царевица зърно, царевица силаж, пшеница, ечемик, третикале, слънчоглед и люцерна. Мандрата реализира 10 тона мляко всеки ден от кравефермата, което е основата на продукти като сирене, кашкавал, кисело мляко, домашна сметана и домашно сирене. В предприятието за месо произвеждат над 15 вида колбаси, които се продават във веригата магазини на семейството.

„Иноватор на 2024“
Васил Ралчев
Васил и семейството му инвестират в модерна дестилерия, цех за производство на козметика, логистичен център в Словакия, над 25 онлайн магазина на местни езици, социалните канали с над 500 000 последователи. След инвестиция в Словакия създават собствен логистичен склад и софтуер. Те иновират логистичния процес по обработката и изпълнението на поръчки и успяват да доставят продукти, които произвеждат в Панагюище във всяка точка с ЕС до 48 часа.
Кирил Жендов
От 12 години прилага регенеративно земеделие с използване на биологични продукти за разграждане на растителните остатъци, за фиксиране на азота и отключване на фосфора в почвата, с което постигаме биологично хранене на растенията и намаляваме химическите торове и пестициди, минимално обезпокояване на почвата през 3 години и използване на миксове от междинни култури.
Люба Пешовска
Във ферма „Версол” се реализира автоматизация на процесите по напояване, прецизно хранене и контрол на климата за 13 тунелни оранжерии с обща площ от 3.5 дка. За целите на напояването, фермата разполага с 2 резервоара за събиране на дъждовна вода от по 18 кубични метра, които захранват външен резервоар за съхранение на водата с обем 240 куб. метра.
Интегриран е специализиран земеделски софтуер за управление и планиране на производствените процеси, човешките ресурси, склад и електронен магазин.
Микеле Санторелли
Микеле посочва като иновативни практики, които прилага в стопанството си механизиране на беритбата на плодове, GPS контрол на механизираните операции, механизиране на резитбите, автоматично дистанционно управление на процесите на поливане, оръдия против градушка, компютърно управление на процесите на пръскане с препарати за растителна защита.

Цветан Цеков
Цветан Цеков е от пионерите въвели системите против неблагоприятни условия и градушки. Той пръв въвежда прогнозен модел за мониторинг на болести и неприятели чрез различен тип контролни измервателни уреди и датчици.
Това е и единственото биологично овощарски стопанство, което има иновативна система за разлагане на етилен.

„Agri партньорство на 2024“
Галина Мирчева 
„Плевенско мляко-2020” е наименованието на дружеството, което Галина инициира през 2020 година под формата на сдружение на шест фермера с овцевъдни ферми, които стопанисват и земеделска земя, пасища-мери и ливади. Общият брой на животните в дружеството е 6000.  Заедно те отстояват по-добри цени за продукцията си, обменят опит и новости.
Даниел Божанков 
„Български обединени птицевъди” ООД е сдружение на 6 български производителя на яйца, които се обединяват под една марка БОРАК. Целта им е да се промени изцяло моделът, по който се предлагат яйцата в България, за да се подобри значително качеството им чрез скъсяване на веригата на доставка и осигурявайки най-пряк и бърз път от фермите до магазина.
Марие Николова
„Семеле” ООД е организация на производители, която към момента се състои от шест земеделски производителя на плодове и зеленчуци.  Организацията е главен контролен фактор на целия селскостопански процес, изпълняван от членовете й, което включва непрекъсната комуникация и контрол на производството, внедряване на нови технологии с които се опазва околната среда и климата. Във всички земеделски стопанства на член производители има внедрена система за управление на качеството и безопасност на храните.
Симеон Караколев 
Дружеството „Делиорман Груп” ООД е създадено през 2016 г. от 6 на брой земеделски производители – овцевъди, с цел да бъде признато, като група на производители. Към момента, членовете на групата на производители отглеждат близо 16 000 животни, в т.ч. овце, кози, говеда и биволи.

Цветан Филев
Сдружение с нестопанска цел в частна полза „Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010″ (НАТ-2010) е учредено през 2010 година. От основаването си, до момента, участва активно в КС по тютюна към МЗХ, ТРГ за разработване на СПРЗСР (2023-2027), член на UNITAB-Европа, член на ELTI, член на ITGA.

Победителите във всички категории ще бъдат обявени по време на официалната церемония по награждаване, която ще се проведе на 9 февруари в Гранд Хотел Милениум София.
Специален гост на галавечерята ще бъде великият Васил Найденов!
Категории
Forbes & Agri.bg – AGRI SUMMIT & AWARDS 2024
присъжда награди в 11 категории
Спонсор на категорията
01_General_01b-Agropolichim-White2
В тази категория участват всички кандидати от секторните категории. Победител е кандидатът, събрал най-висок резултат от гласуването на журито и публиката от секторните категории.
В тази категория участват всички кандидати от секторните категории. Победител е дамата, събрала най-висок резултат от журито и публиката в секторните категории.
Секторни категории
Спонсор на категорията
02_With-Support_04-HL-TopMix_White
Наградата се връчва на животновъди и пчелари.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действаща животновъдна ферма – говеда, овце, кози, магарета – млечно или месно направление, свине, птици от поне 2 години или действащ пчелин от поне 2 години.
Спонсор на категорията
02_With-Support_01-BASF_White
Наградата се връчва на производители на зърнено-житни и маслодайни култури.  

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действащо стопанство със зърнено-житни и маслодайни култури от поне 2 години.
Спонсор на категорията
02_With-Support_02-Satnet_White
Наградата се връчва на производители на плодове, черупкови плодове, гъби, лозари, овощари.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действащо стопанство с овощни, ягодоплодни, черупкови плодове, лозя, гъби от поне 2 години.
Спонсор на категорията
02_With-Support_10-Koten_White-Category
Наградата се връчва на производители на зеленчуци, тютюн, етерично-маслени култури, влакнодайни култури, билки и подправки.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действащо стопанство със зеленчуци, тютюн, етерично-маслени култури, влакнодайни култури, билки и подправки от поне 2 години.
Награди за иновации, устойчивост
Спонсор на категорията
02_With-Support_03-DSK-Bank_WhiteWhite-Category
Наградата се връчва на производител, който полага усилия за опазване на околната среда.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действащо стопанство, без значение от сектора, от поне 2 години.
 • Да представи какви устойчиви земеделски практики, работещи в хармония с околната среда прилага. Например: Използване на регенеративно земеделие, биоразнообразие, здраве на почвата, управление на водите и възобновяема енергия, др.
Спонсор на категорията
02_With-Support_06-YARA_White
Наградата се връчва на фермери до 40-годишна възраст.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Възраст до 40 години.
 • Действащо стопанство, без значение от сектора, от поне 2 години
Спонсор на категорията
01b_General_01-EIB_White-Category
Наградата се връчва на фермери, които са добър пример за приемственост в аграрния бизнес на едно семейно стопанство.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Във фермата трябва да участват няколко поколения от едно и също семейство.
 • Действащо стопанство, без знание в кой сектор, от поне 2 години.
Спонсор на категорията
02_With-Support_07-Green-Ground_White-Category
Наградата се дава на фермер, който прилага дигитални и иновативни решения и услуги в стопанството си, с което повишава своята ефективност и рентабилност.

Критерии за участие:

 • Регистриран земеделски производител – биологично или конвенционално направление.
 • Действащо стопанство без значение от сектора от поне 2 години.
 • Да може да докаже наличието и използването на дигитални и/или иновативни решения, услуги или технологии в стопанството.
Спонсор на категорията
02_With-Support_03-DSK-Bank_WhiteWhite-Category
Награда за сдружаването в сектора: организации на производители, групи на производители и кооперации.

Критерии за участие:

 • Регистрирана група или организация на производители, или кооперация – биологично или конвенционално направление.
 • Представяне на дейността, сектора и сферата на работа на организацията – колко членове има, какви услуги групата/организацията/кооператива предлага за членовете си.
 • Визия за развитието на този вид сдружаване между фермери.
Жури
Всички номинации ще бъдат оценявани от специално подбрано жури.
Селекцията за наградите се извършва от доказали се през годините визионери, предприемачи, новатори, учени и експерти, допринасящи за напредъка на българската икономика с идеи, знания и опит.
Филип Ромбаут
Филип Ромбаут е индустриалец със страст към агрикултурата.
Като Изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на „Агрополихим” АД, през последните 20 години той е двигател на проекти, които имат за цел да превърнат дружеството в една от най-екологосъобразните компании за торове в света.
Светлана Боянова
Светлана Боянова е юрист. Интересува се от Обща селскостопанска политика, цифровизация на селското стопанство и др. Била е зам.-министър на земеделието. Ръководи Институт за агростратегии и иновации и одобрения по програма „Цифрова Европа“ на Европейската комисия Европейски цифров иновационен хъб с фокус прецизно земеделие AgroDigiRise, който надгражда АгроХъб.БГ.
Изпълнителен директор на Българска аграрна камара.
Любомир Ноков
Любомир Ноков е предприемач с опит в сектора на храните, климата и биоземеделието.
Той е съдружник и управител в “Хармоника”, иконична марка за качествена храна. Ноков е управител и съосновател на “Горичка” – инициатива за разговори, дебати и обучения, свързани с промените в климата и устойчиво бъдеще.
Мария Христова
Мария Христова е експерт по стратегическо планиране, европейска регулация и разработване на проекти в селското стопанство. Работила е като експерт законодателна дейност в Народно събрание и координатор за ОСП в МЗХ. Представител е на EIT. Има интереси към иновациите и устойчивото земеделие, храните и кръговата икономика. Основател на AgriVentures и подпомага развитието на иновативни компании в земеделието, храните и биотехнологиите в България и Източна Европа.
Стилиян Гребеничарски
Стилиян Гребеничарски концентрира усилията си в развитие на двустранните отношения в обмена на знание и технологии, икономически и екологично устойчивото иновативно агропроизводство, както и за създаване на трайни бизнес партньорства.
С опит в пазарните изследвания, анализите на публичните политики и консултациите за бизнес развитие. Между 2015 и 2020 г. e част от екипа на ИнтелиАгро и ИнтелиФреш.
Христо Христов
Христо Христов е член е на борда на Endeavor и Eleven Ventures. Участва в ръководството на фондация „Сийдър“, консултативния съвет на NextGen на PWC Global и фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Ментор е в Founders Institute и участва в бордовете на HR Capital и Доверие Обединен Холдинг. Бил е изпълнителен директор на „Нетинфо“, а сега е главен изпълнителен директор на „Дарик радио“ и „Дарик холдинг“. Инвестирал е в проекти като Grabo.bg, eBag.bg и Broshura.bg.
Даниела Филипова
От 1994 – та името ѝ се свързва с емблематичното предаване на БНТ „ Бразди“, където работи последователно като репортер, редактор, отговорен редактор, изпълнителен продуцент.
В професионалната ѝ биография стоят стотици репортажи, както и документални филми, свързани с процесите в българското земеделие и агробизнес през последните 30 години.
Добри Митрев
Добри Митрев има дългогодишен административен опит. Бил е председател на Общинския съвет на град Перник в продължение на два мандата.
Бил е ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество и зам.-председател на Икономическия и социален съвет на РБ и член на Група 1 “Работодатели” и на Комисията по макроикономика, бюджет и финанси в ИСС.
Проф. Димитър Греков
Проф. Димитър Греков е български учен в областта на растениевъдството и животновъдството.
В периода 29 май 2013 г. – 6 август 2014 г. е министър на земеделието и храните.
През 2007 г. – 2016 г. е ректор на Аграрния университет в Пловдив.
В периода 2016 г. – 2023 г. е директор на център за продължаващо обучение към АУ-Пловдив.
Методология

Кандидатстването ще бъде възможно единствено чрез онлайн формата за кандидатстване на сайта на събитието в периода 1 ноември – 15 декември, изградена за целите на конкурса.

Кандидатите следва да отговорят на общи и специфични за съответната категория въпроси в определения за кандидатстване срок. След завършване на периода на кандидатстване, всички участници ще бъдат представени на същия сайт.

Оценяването за всяка категория се извършва от жури и публиката, с изключение на големите награди – „Фермер на 2024“ и „Дама – фермер на 2024“. При установен конфликт на интереси членът на журито не оценява съответната кандидатура. След приключване на оценяване от журито екипът на Forbes отстранява най-високата и най-ниската оценка за всяка кандидатура, с цел допълнително елиминиране на риска от конфликт на интереси.

Публиката гласува чрез форма на сайта, като оценява информация от всички подадени кандидатури. Публиката оценява кандидатурите с точки по петобална система (5 най-високата оценка, а 1 е най-ниската).

Финалната оценка за всяка кандидатура се формира като сбор от оценките на жури и публика, където оценката на журито е 95%, а тази на публиката – 5%.

Във всяка категория се излъчват петима финалисти – един победител и четирима подгласници.

За категориите „Фермер на 2024“ и „Дама – фермер на 2024“ победители ще станат кандидатите, събрали най-високи оценки от секторните категории.

Класиралите се на второ и трето място във всеки от посочените сектори се обявяват за финалисти и получават сертификат и лого „Agri Summit & Awards 2024 финалист”.

При липса на достатъчен брой кандидатури, Forbes и Agri.bg си запазват правото да не излъчат победител в дадена категория.

В конкурса могат да кандидатстват всички регистрирани земеделски производители с поне 2-годишен опит, независимо от сектора, в който оперират. Кандидатстването в конкурса е безплатно.

Всеки участник може да кандидатства в повече от една категория.

Етапи на конкурса

Наградите AGRI SUMMIT & AWARDS 2024 „Семената на успеха” са признание за успеха на български земеделски производители и поощряват ангажираността, ефективността, устойчивостта и иновативността в селскостопанския сектор.

КАНДИДАТСТВАНЕ
01.11 - 15.12 2023г.

ll
ОЦЕНЯВАНЕ ОТ ЖУРИ
21.12. 2023 г. - 26.01 2024 г.
ГЛАСУВАНЕ ОТ ПУБЛИКА
21.12. 2023 г. - 26.01 2024 г.
НАГРАЖДАВАНЕ
09.02.2024 г.
С генералната подкрепа на:

ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПАРТНЬОР:

С подкрепата на:

В партньорство с:

С медийната подкрепа на:

Под патронажа на:

оРГАНИЗАТОРИ