Scroll Top
Участници
9 февруари 2024 г.
Януш Войчеховски
Еврокомисар по земеделие
Януш Войчеховски е еврокомисар по земеделие в Европейската комисия (ЕК).
През 2016 – 2019 година Войчеховски е член на Европейската сметна палата, а от 1 декември 2019 година е Еврокомисар за селското стопанство и развитието на селските райони в Комисията „Фон дер Лайен“.
Кирил Вътев
Министър на земеделието и храните
Кирил Вътев е министър на земеделието и храните. В периода от 1993 – 2023 г. е съсобственик и управител на месопреработвателно предприятие „Тандем – В” ООД. Притежава професионален опит като председател на „Асоциация на месопреработвателите в България“. Бил е член на Държавната комисия по биоземеделие в периода – 2003 – 2010 г. От 2017 г. до момента е председател на настоятелството на Българска хранителна банка, като той е и сред нейните основатели през 2012 г.
Георги Тахов
Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА
Георги Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР.
Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Притежава дългогодишен управленски опит в НАП.
Марио Милушев
Европейска комисия, DG AGRI
Марио Милушев е директор „Стратегически планове по ОСП II“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК, където работи на различни директорски позиции от 14 години.
Преди ЕК е български дипломат от екипа, преговарящ членството в ЕС, включително европейски директор в МВнР и посланик в КОРЕПЕР I.
Таня Георгиева
Зам.-министър на земеделието и храните
Таня Георгиева е зам.-министър на земеделието и храните.
Има магистърска степен по „Бизнес консултиране” от Икономическия университет – Варна и „Екология и опазване на околната среда” от ТУ.
Притежава над 20 години професионален опит в неправителствения земеделски сектор.
През 2021 г. е номинирана от браншовите организации от агро-хранителната верига за представител на България в европейския икономически и социален комитет в секция „Земеделие, развитие на селските райони, околна среда”.
Нивелин Ноев
Европейска комисия, DG AGRI
Д-р Нивелин Ноев е ръководител екип “Финансови инструменти и връзки с ЕИБ“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК, с над 16 години опит в координирането на европейската политика за развитие на инвестиционната и бизнес среда в селските райони, и устойчивото развитие на земеделието и общините.
Филип Ромбаут
Изпълнителен директор, „Агрополихим“ АД
Филип Ромбаут е индустриалец със страст към агрикултурата.
Като Изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на „Агрополихим” АД, през последните 20 години той е двигател на проекти, които имат за цел да превърнат дружеството в една от най-екологосъобразните компании за торове в света.
Мария Христова
Eксперт по стратегическо планиране и проекти в селското стопанство
Мария Христова е експерт по стратегическо планиране, европейска регулация и разработване на проекти в селското стопанство. Работила е като експерт законодателна дейност в Народно събрание и координатор за ОСП в МЗХ. Представител е на EIT. Има интереси към иновациите и устойчивото земеделие, храните и кръговата икономика. Основател на AgriVentures и подпомага развитието на иновативни компании в земеделието, храните и биотехнологиите в България и Източна Европа.
Антоанета Божинова
Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци
Антоанета Божинова е инженер технолог. Специалист е в производството, търговията и маркетинга на преработени плодове и зеленчуци. Изпълнителен директор на Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци. Работила е като експерт в Министерството на икономиката и Министерството на земеделието. Ръководила е проекти като “Безопасност на храните” – USD, „Оpen the seal of taste”, EU и други.
Васил Ралчев
Създател на InaEssentials
Васил Ралчев е създател на InaEssentials. Бранд за био козметика, който оперира в повече от 30 пазара и има повече от 2 милиона крайни клиенти.
На 22 години Васил става част от Forbes 30 под 30.
Енея Георгиева
Редактор във Forbes България.
Енея Георгиева е редактор във Forbes България. Тя дава гласност на добрите примери за български устойчиви компании и е двигателят зад Forbes ESG Summit. Енея е алумни на M100 YEJ, част от Асоциация на европейските журналисти, награждавана е за приноса й към социално значими теми от TimeHeroes, JAMBA, AmCham EU, JA Europe и други.
Паком Ейенга
EU CAP Network
Паком Ейенга е ръководител на екип “Механизъм за подкрепа на иновации и обмен на знания”, част от Европейската мрежа за Общата селскостопанска политика, създадена през октомври 2022 г. от Европейската комисия. Агроном и експерт по селска икономика и социология, той има опит в политиките на ЕС, земеделските иновации и работата в мрежи.
Христина Василева
Зам.-главен редактор в Агри.БГ
Христина Василева работи в Агри.БГ от 2016 г. За нея селското стопанство е един от най-динамичните сектори в страната. Това прави работата й изключително интересна, важна и отговорна. Обича срещите със земеделски производители и тяхната енергия. Това, което я амбицира е винаги да доставя максимално бързо точната информация за най-важното от сектора на разбираем език.
Мартин Трънчев
Консултант -HL-TopMix

Зооинженерът Мартин Трънчев е консултант за едри преживни животни в HL-TopMix. Отговаря за ключовите клиенти в страната и Европа През 2019 г. е награден с отличието „Млад и перспективен зооинженер на годината“ от Националния съюз на зооинженерите и е един от двамата “Cow Signals” сертифицирани учители у нас.

 

Михаил Данев
Специалист “Снабдяване”, HL-TopMix
Михаил Данев е магистър по “Право”. Има проведени юридически стажове в ОС-Сливен и РП-Сливен, Община Сливен и адвокатски кантори. Участвал е в обучения по Медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове и в проекти за развитието на младежко предприемачество и други младежки дейности. От 2020 г. е част е от екипа на HL-TopMix на позиция Специалист “Снабдяване”.
Матео Палярани
Вицепрезидент на Европейската асоциация на младите фермери (CEJA)
Матео Палярани е италиански фермер, лозар и винопроизводител, както и производител на овче мляко и предприемач в агротуризма.
Той се е специализирал в селския туризъм, зелената икономика и устойчивото производство. В допълнение към мандата си като вицепрезидент в CEJA, той изпълнява ролята на младежки представител на италианската организация на младите фермери AGIA.
Марк Цеков
Създател на проекта “Децата на Яблена“
Марк Цеков е на 25 години, с богат опит в международни търговски изложения, както и във вътрешния български пазар. Разработил е специфична дигитална платформа за потребители с насоченост към популяризиране и култивиране на потребителските групи с цел създаване на хранителна и здравословна култура. Създател и на проекта “Децата на Яблена“.
Боян Стефов
Изпълнителен директор и ръководител направление „Корпоративно банкиране“ в Банка ДСК
Двигател на бизнес трансформацията на Банка ДСК, Боян Стефов е изпълнителен директор, член на УС и ръководител на направление „Корпоративно банкиране“. Завършва бакалавърска и магистърска програми в УНСС и магистърска степен по бизнес администрация в University of Oxford. Професионалният му път преминава през консултантската компания McKinsey & Company, а през 2014 г. се присъединява към екипа на Банка ДСК.
Марта Йонкова
Експерт в сферата на консултантските услуги и маркетинга в селскостопанския сектор
Марта Йонкова е завършила „Стопанско управление” и „Международни икономически отношения” със специализация „Управление на международни проекти” в УНСС и специализира „Икономика” в Университета на Салерно, Италия.
Има дългогодишен опит в разработването и управлението на проекти, финансирани от ЕС. Управител е на Смарт Агростарт, компания ангажирана с предоставянето на маркетинг и консултантски услуги в агросектора, както и с редица социални дейности, свързани със земеделието, хранително-вкусовата промишленост и развитието на селските райони.
Соня Тодорова
Експерт „Връзки с обществеността” на НАЗ
Соня Тодорова е експерт „Връзки с обществеността” на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) от 2023 година. Тя е магистър по „Журналистика”. Преди НАЗ е работила като журналист в няколко медии, сред които Дарик и BG VOICE. Соня Тодорова има опит в неправителствения сектор, била е част от екипа на няколко организации.
Екатерина Арсенова
Редактор в Агри.БГ
Екатерина Арсенова е журналист в Агригейт Медия от 2018 г. Магистър е по „Електронни медии“ и бакалавър по „Индология“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Работи като журналист от 2008 г.
Вярва, че журналистиката е не само писането на новини, а и разказването на вдъхновяващи истории.
Биляна Вачева
Главен редактор на Агри.БГ
Биляна Вачева е главен редактор на сайтовете на AgriGate Media Ltd. от 2016 г.
Завършила е „Журналистика” в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност „Радио”.
Работила е като аниматор и водещ в университетското радио „Алма матер“, криминален и съдебен репортер във вестник „Българска армия“, а по-късно като редактор във вестниците „Монитор” и „Новинар”.
Георги Борисов
Търговски директор на „Агрополихим” АД
Георги Борисов е Търговски директор на „Агрополихим” АД, а от миналата година и Изпълнителен директор на дъщерното дружество Алифос България ЕАД.
През своите 12 години с компанията, инициира и участва в проекти, фокусирани върху изграждане на стабилни международни партньорства, декарбонизация на употребата на торове, подобряване на ефективността и устойчиво развитие.
София Белчева
Аграрен журналист
София Белчева е аграрен журналист от над 15 години. Първите си стъпки в
агросектора прави в сайта Фермер.БГ. От 2021 г., като журналист на
свободна практика, е автор в Агри.БГ. Да пише за селското стопанство е предизвикателство и отговорност, защото агросекторът се развива изключително динамично и увлича все повече млади хора! Любима тема: Възстановително (регенеративно) земеделие.
Александра Гинева
Журналист в Дарик радио
Александра Гинева е журналист в Дарик радио от 2008 г. Ресорите, в които работи са земеделие и политика.
От 14 години води предаването „Агросвят” по Дарик радио, а паралелно с това 9 години е била парламентарен репортер на медията.
Била е медиен съветник на Националната асоциация на зърнопроизводителите. През последната година трупа опит като телевизионен продуцент в една от телевизиите у нас и е главен редактор на списание „Птицевъдство”.
Бруно Мене
Copa&Cogeca
Бруно Мене е директор на дирекция „Пазари на земеделски продукти” в Copa&Cogeca – най-голямата фермерска организация, представляваща интересите на земеделски стопани и кооперативи в Европа. Заедно с това портфолиото му се допълва и от специалната му експертност върху полските култури и устойчивите системи за производство на храна.
Панайота Вангелова
R&D Manager, „САТНЕТ” ЕООД
След магистратурата си по Електрическо инженерство в University of Southampton, Великобритания, Панайота става част от екипа на фирма „САТНЕТ”. Занимава се с продажби, маркетинг и разработването на нови технологични решения в сферата на земеделието. САТНЕТ е ексклузивен представител на престижната корейска марка трактори LS, лидер на пазара за малки и средни стопанства.
Веселин Димитров
Главен редактор на Forbes България.
Той избира да бъде част от медийния сектор още като дете, когато след училище води предаване в радиото. Днес има над 20 години опит в медиите и комуникациите, а 6 от тях са в семейството на Forbes България.
Виктор Ромбаут
Изпълнителен директор на „Агро Цар Петрово” АД
Виктор Ромбаут управлява стопанство от 45 000 дка в Община Кула. Отглежда зърнени, маслодайни и етерично-маслени култури – пшеница, слънчоглед, шипка, невен, кориандър и др. Вниманието му е фокусирано в усъвършенстването на почвените свойства чрез иновативни технологии. Основната му цел е да разработи методика, чрез която земеделието да стане по-устойчиво на климатичните промени и на волатилността на зърнените пазари.
Виктор Пенев
Сериен предприемач
Виктор Пенев е сериен предприемач и от 15 години ръководи фирма Едамам, която е лидер в областта на данни за храни и хранителна информация. Виктор е също така ментор в редица акселератори на стартапи в сферата на храни и земеделие, включително StratLife, LaunchHub, TechStars Farm-to-Fork, FoodFuture и т.н.
Борислав Рангелов
Изпълнителен директор на Green Ground
Движещата сила за Борислав Рангелов е свързана с решения за природосъобразно и устойчиво земеделие. Като основател на компанията Green Ground, вече 10 години той помага на българските производители да бъдат успешни и иновативни, без да правят компромис в стремежа си да съхранят земята и нейните ресурси за следващите поколения.
Иван Тенчев
Основател на Club S1, специализиран сайт за моторен спорт и техника
Иван Тенчев, основател на Club S1, специализиран сайт за моторен спорт и техника и списание Клуб F1. Наричат го гласът на Формула 1 или човекът, който повече от 20 години коментира най-известното автомобилно състезание. Дългогодишен председател на Асоциацията на автомобилните журналисти. Работил е за почти всички авторитетни български медии, включително Дарик Радио. Автор на стотици статии за Грани при, автомобили, техника и бизнес. Отразява на живо над 100 “Гран при”.
Радослав Русев
Предприемач в сферата на земеделието и управлението на водите
Радослав Русев е предприемач в сферата на земеделието и управлението на водите. Той е един от основателите и е управител на „Сезон“ – предприемаческа екосистема, която включва регенеративно зеленчуково стопанство, магазин, кулинарен щанд и допълващи дейности.
Марио Танев
Редактор във Forbes България
Марио Танев е бизнес журналист, част от редакционния екип на Forbes България през последните 3 години. Отразява успехите на българската стартъп екосистема, като основен фокус в неговите материали са финтех и AI технологиите. Марио също така е отговорен редактор на събитието Forbes HR & Employer Branding Forum & Awards.
Тодор Евтимов
Маркетинг и технически мениджър в BASF България
Тодор Евтимов е магистър по растителна защита с над 15 години опит в областта. Като част от екипа на BASF за България, Централна и Източна Европа участва в изпитването и внедряването на най-новите продукти за опазване на растенията от вредители. Работи активно в областта на конвенционалната, интегрирана и биологична растителна защита, както и дигитализацията в земеделието.
Стоян Чуканов
Представител на сектор „Земеделие” в ЕИСК
Стоян Чуканов е национален координатор на българското земеделие в Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.
Той е животновъд, отглежда говеда порода Абърдийн Ангус и Гаскон в Западна Странджа. Обработва и около 10 000 дка земя, част от която представлява овощни градини.
Боян Рашев
Експерт по управление на околната среда, ресурсите и енергията
Боян Рашев e един от водещите експерти в България по управление на околната среда, ресурсите и енергията. От 2007 г. е управляващ партньор в denkstatt – най-опитната консултантска компания в България по въпросите за ESG, декарбонизация, доклади и оценки за въздействие, кръгова икономика.
Емил Коралов
DiVino
Идеолог и основател на DiVino – винена медия и брандът, зад който стоят най-успешните винени събития – DiVino.Taste, DiVino.Top 50, Discover.Vino. Съучредител на Българска асоциация на винените професионалисти, винен познавач, автор, експерт и дегустатор с безкомпромисен усет към цялостното качество на вината. Приел за своя кауза развитието и налагането на бранда „Българско вино“ като продукт от световна класа.
Мадлен Жекова
Изпълнителен директор на САПИ
Мадлен Жекова е изпълнителен директор на „Cистема за Агропазарна Информация“. Нейната цел е да преформира пазарната информация в сектора на храните и селското стопанство. Тя има богат опит в технологични компании като Sitel, Tungesten Network, HPE и Solaredge. Жекова консултира стартъпи, подкрепени от Европейската комисия по иновации (EIC) и е ангажирана в доброволчески програми за подкрепа и развитие на млади предприемачи.
Деян Стоянов
Изпълнителен Директор на Яра България ЕООД
Деян Стоянов е изпълнителен директор на Яра България ЕООД, която е част от Дигиталното подразделение на Yara International ASA. Той е в компанията от началото на нейното основаване през 2016 г., като започва като финансов мениджър, а от 2020 заема позицията на изпълнителен директор. Още от основаването си Яра България започва да се развива като място за IT таланти, като през 2023 г. е утвърдена като един шестте международни Дигитални Хъба на Yara International.
Мартин Михайлов
Директор Бизнес развитие на „Домейн Бойар“ и изба „Кортен“
Мартин Михайлов заема мениджърски позиции в „Домейн Бойар“ от 2013 г. В началното работи основно за българския пазар, а през 2017 г. поема управлението на експортния бизнес. Под неговото ръководство компанията печели нови пазари и клиенти. Най-значимите успехи отбелязва на пазарите в Азия, Скандинавието и Западна Европа. „Домейн Бойар“ оперира на 25 пазара на 4 континента и е един от най-големите износители на българско вино.
С генералната подкрепа на:

ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПАРТНЬОР:

С подкрепата на:

В партньорство с:

С медийната подкрепа на:

Под патронажа на:

оРГАНИЗАТОРИ